Zeil- en Motorbootvereniging Jason

Uitleg

De Zeil- en Motorbootvereniging Jason geeft al 24 jaar zeillles aan kinderen. De vereniging beschikt over voldoende materiaal (8 Optimisten en 5 Flying Juniors). Ook hebben we een team instructeurs, die zeer ervaren zijn.

Opzet
Het lesprogramma bestaat uit 10 lessen van 2 uur. Bij voldoende resultaat wordt in het eerste jaar het I-1 diploma behaald, dat wil zeggen dat je de basisvaardigheden van het zeilen kent. In het tweede jaar kan I-2 behaald worden; dit krijg je als je alle belangrijke zeilhandelingen beheerst.
En in het derde jaar kun je het I-3 diploma halen, waarna je echt zelfstandig kunt zeilen. Na je I-3 kun je verder; zeilen in tweemansboten, waarvoor Jason de Flying Junior gebruikt.

Materiaal
De eerste lessen worden gegeven in Optimisten. Een Optimist is een 1-persoons jeugdboot, waarmee je prima kunt leren zeilen maar waarmee ook
(inter)nationale wedstrijden worden gezeild. En het derde jaar hebben we 5 Flying Juniors, een tweemansboot van 4,2 m.

Voor wie?
Voor kinderen van 8-12 jaar die willen leren zeilen. Voor oudere kinderen zijn de Optimisten wat krap, maar je mag nog meedoen als je 13 of 14 jaar bent. Je moet uiterlijk op 15 september van dit jaar 8 worden en je moet natuurlijk kunnen zwemmen. En na het behalen van je I-3 Optimist kun je in de tweemans FJ zeilen. Dat kan wel tot je 16e jaar!

Veiligheid
Zeilen is geen gevaarlijke sport, maar er kan natuurlijk altijd wat misgaan. Jason vindt het belangrijk dat de lessen zo veilig mogelijk zijn.
We oefenen dan ook niet op de stromende Rijn, maar we doen dat op een rustig plekje in de haven. Jij moet kunnen zwemmen en je moet altijd tijdens de lessen een zwemvest dragen. Van Jason zijn er twee instructeurs aanwezig, en een rescuemedewerker, die in een snelle rubberboot vaart om overal snel hulp te kunnen verlenen.

Kosten
De kosten zijn in 2019 100 Euro voor het eerste jaar. Dat is inclusief het lidmaatschap van Jason en van het Watersportverbond.
Daarnaast moet elke cursist nog een zwemvest meebrengen, dat ongeveer 40,- Euro kost.

Wanneer zijn de lessen?
De lessen voor de kennismaking worden gehouden op zaterdagochtend van 10 to 12 uur. Er zijn 6 lessen voor de zomervakantie en 4 lessen na de zomervakantie.
In de schoolvakanties geven we geen lessen.

Resultaten
We doen dit al 24 jaar. Er zijn heel wat kinderen enthousiast geworden voor het zeilen. Sommigen hebben zelfs een eigen zeilboot gekregen.
Na de eerste zomer kennismaken kun je spelenderwijs al heel veel geleerd hebben. De meeste kinderen halen wel het diploma wat daarbij hoort.
Zo hebben in deze 22 jaren totaal al 459 kinderen hun eerste zeildiploma gehaald. En in de jaren daarna kun je dus doorzeilen. Behalve meer oefenen doen we ook allerlei spelletjes.

Opgaveformulier Jeugdzeilen